Blog o naší úžasné rozrůstající rodině, našich zážitcích, pokrocích a názorech

neděle 27. dubna 2014

Už nám bude rok

25.4. měla Norinka narozeniny. Uteklo to jako voda. Už umí chodit (přímo běhat), má poměrně rozvinutý slovník a momentálně nejradši na vše ukazuje prstem, aniž by věděla, co to znamená. Je to úžasná krásná malá holčička, která si umí vychutnat každý moment.













Uvařila jsem jí její první narozeninový dort z jablek a pudinku, který jsem ozdobila odkapaným jogurtem. (1kg jablek, 2 sáčky bio vanilkového pudinku, třtinový cukr dle chuti- jablka na kostičky se rozvaří a pak se přidá pudink, jednoduchý, rychlý a chutný recept, který mohla jíst i ona) ) Samozřejmě se na něj hned vrhla a chtěla ho nejdřív osahat. Dort byl všude, ale proč ne, když byl její, mohla s ním dělat, co se jí zlíbí.

 Přestože Norince nechceme kupovat moc dárků, protože si ráda hraje s čímkoli a nebereme hračky jako nutnost, dostala spoustu krásných dárečků. Od mámy a táty dostala svoje první kalhoty do deště a pláštěnku značky Playshoes ( kterou má zatím jako kabát na zem :-)) Těším se, až je vyzkoušíme, zatím máme na tyhle kalhoty od kamarádů moc dobré recenze. Od babiček, dědečků, tet a strejdů dostala dřevěné kostičky jako puzzle, skládací barevný dům, deštník, kachnu na provázku, dětský nákupní vozík, nádherné oblečení a letní sandálky české značky Essi. Od Barči a Prokopa hračky na písek:-)

Když bych se měla ohlédnout zpět na celý ten rok a zamyslela se nad tím, co bych nyní změnila nebo neudělala, bylo by toho asi hodně. První dítě má tu důležitou funkci, že učí partnery, aby byli rodiči. Rodiče mají na prvního potomka sice více času a mnohem více si ho mohou užít, ale každé další dítě to bude mít podle mne o to jednodušší, že nebude nikdy samo, že už maminka bude vědět co a jak a udělá věci rychleji a od začátku správně.
Asi bych Norinku od začátku víc nosila v šátku, protože je od narození důležitý kontakt dítěte s matkou. Dítě má vnímat matčin aktivní život a přijímat její teplo, dotek a z nich čišící lásku. Od začátku bych teď používala látkové plínky viz můj minulý článek  Víc bych dbala na to, ať spí celou noc.

Jak uvádí autorka Konceptu kontinua, většina rodičů dnes marně hledá svůj vrozený instinkt, který by jim měl říkat, jak mají správně vychovávat své dítě. Já se snažím vnímat a opravovat své chyby a budu mít čím dál "těžší" roli v tom ukázat Norince správný vzor. Děti jsou naše zrcadlo a musíme si uvědomit, že nás neustále sledují a kopírují.

Těším se na nadcházející rok, vychutnávám si každou chvíli strávenou s Norinkou a snažím se co nejvíc naučit od ní.
foto by: Jiří Schwertner

Žádné komentáře:

Okomentovat