Blog o naší úžasné rozrůstající rodině, našich zážitcích, pokrocích a názorech

středa 27. dubna 2016

Narozeniny, aneb už spíme spolu

      Obě naše holčičky jsou jarní miminka. Rok v novém domečku utekl jako voda a Zoe oslavila své první narozeniny. Sešla se celá rodina včetně mé maminky, sestry s dětmi, Ondrovo rodičů a rodiny jeho bráchy s dětmi. Byl nás plný dům :-) Takhle jsem si to vždy přála, i když je to celkem dost náročné jak psychicky tak poté fyzicky, když uklízíte spoušť :-D
      K narozeninám dostala Zoe mimo jiné náušnice (nastřělené kamínky) a taky to, že jsme ji nastěhovali k Norince do pokojíčku :-) Přijde mi, že hraček máme plno a Norinka stejně u žádné dlouho nevydrží.. Zoe si vlastně hraje s Nori hračkami.. Tak jsem Zoe ještě ušila látkovou houpačku, kterou jsem viděla na internetu a už ji nedělají.

       Zoe má necelých 10kg, velikost 74. Po dlouhém čekání se konečně umí posadit. Bere vše hezky pomalu a postupně prochází všemi fázemi popsanými v knížkách (Nori začala chodit už v 10 měsících) Myslím, že už jsem ji do toho i trochu tlačila. Jídlo, které jedla v leže a pak ho břichem rozmazala se jen těžko uklízelo.. Ve 13 měsících už objevila to, že se může postavit a chce, abych ji vodila. ( k narozeninám dostala taky vozíček z IKEA, který se jí líbí, ale mně přecejen věří víc :-) )
      Nejradši by chodila pořád, ale v tom ji zas podporovat nechci- kvůli zádům, ale i vývoji mozku, který je údajně lezením po čtyřech velmi ovlivněn. Děti, které prý déle lezou jsou chytřejší a mají správně vyvinuté obě hemisféry.. Zoe zatím vydává jen nejasné zvuky( Nori se jí snaží napodobovat a prakticky s ní komunikuje taky jen skřeky), ráda ukazuje na vše prstem, miluje zvířata, má 5 zubů :-) uf, to je snad celý výčet..

       Norinka oslavila 3.narozeniny. Že má narozeniny tvrdila snad už od vánoc a její nejoblíbenější zábava je, že nosí různé truhličky nebo kabelky, či jiné schránky a obdarovává všechny "dárečky"
         U stavebnic nebo kolejí vydrží málo, ráda si hraje na honěnou, na schovávanou nebo na "poklad", což může být naprosto cokoli. Nerada se češe, i když vlasy už má dlouhé. Ještě jsme ji nestříhali.Pořád téměř nic nejí (kromě jahodového jogurtu, jahodové vločkové kaše, vajíček, piškotů a gumových medvídků..bez ostatního by se obešla) (z dortu, který jsem pekla a dala tam jen to, co má ráda, snědla jen jahody :-D )

       Nastěhování holek k sobě má zatím pozitivní vliv na usínání a na noční buzení Norinky. Sice nejdřív odmítala spát "sama", protože do té doby spala Zoe u ní v pokojíku a ona u nás v posteli, ale moc neprotestuje, když ji pošleme zpátky do její postele. Dřív nebyla schopná usnout sama, vždy jsem usnula v posteli s ní a ona se pak v noci budila, kde jsme..
         Zoe spí většinou celou noc a je schopná zabrat i když ji Nori před usnutím aspoň pětkrát vzbudí. Ráno se vzbudí v 5, ale ještě usne po nakojení.
       Norinka vstává jako kdyby v sobě měla budík vždy v 5:45. Většinou ji ještě v komatu odbydeme pohádkami. Na tohle zrovna hrdá nejsem, ale ještě jsem jiný způsob jejího zabavení nenašla :-( Spí ale většinou také celou noc! Občas se vzbudí a pláče, občas přijde až k nám, ale vždy ji pošleme zpátky. Večer před usnutím ji přečteme pohádku a jdeme pryč, pak holky posloucháme v chůvičce, Norinka Zoe něco vypráví..je to moc roztomilé.

 ..jdu spát, mojim holkám dobrou noc..spětě sladce a celou noc :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat